НАУЧНО ДОКААНО: Жените го скратуваат животот на мажите со викање! – Makedonija News

НАУЧНО ДОКААНО: Жените го скратуваат животот на мажите со викање!

Научниците докажаа дека жените со жалење го скратуваат животот на мажите. Тие заклучија дека ризикот од смрт кај средовечните мажи е дури трипати поголем ако живеат со жени кои постојано им се жалат.

Во студијата учествувале 9.857 мажи и жени на возраст од 36 до 52 години. Оние кои живееле со партнери со кои често се судирале, починале порано затоа што биле под постојан стрес. Придонес за ова е фактот дека мажите, како и жените, не се склони да се жалат на пријателите, но чуваат сè за себе. – Мажите, за разлика од жените, имаат многу помалку луѓе околу себе со кои можат да споделуваат грижи. Токму тоа е можната причина за зголемената стапка на смртност кај мажите – објасни д-р Рик Лунд од Универзитетот во Копенхаген. Според неа, партнерите треба да зборуваат за своите проблеми, но доколку е нарушена врската, тогаш се јавуваат проблеми што доведуваат до депресија и стрес. Очекуваниот животен век во Србија беше 75,9 години, според податоците на Евростат од 2018 година. За жените, оваа бројка е поголема и изнесува 78,4 години, додека за мажите е 73,5 години.

Social profiles