Без полициски час: Дали Швеѓаните се во право цело време – Makedonija News

Без полициски час: Дали Швеѓаните се во право цело време

Шведскиот пристап кон борбата против коронавирусот предизвика пофалби и жестоки критики на целиот Запад. За разлика од остатокот од Европа, Шведска, дури и во екот на вториот бран на пандемијата, не попушти во воведувањето на затворачи и со тоа стана главниот аргумент на оние кои имаат мерка физичко дистанцирање и заклучување над главата. За некои, бројот на смртни случаи, што е поголем отколку во соседните земји, е доказ дека заклучувањата се од суштинско значење за борба против круната, додека други се однесуваат на податоци дека, и покрај отвореноста, стапката на смртност е помала отколку кај повеќето „затворени“ Европски земји. Што за нив е доказ дека е можен „балансиран“ пристап кон пандемија. Една година по избувнувањето на пандемијата, започна вакцинацијата на Европејците, а шведскиот модел на борба сè уште привлекува внимание. ABC News истражуваше дали понежниот пристап на Швеѓаните вроди со плод или не. Американската мрежа се повика на податоците на Универзитетот Johnон Хопкинс, врз основа на кои Данска, Норвешка и Финска, со вкупно население од 16,75 милиони жители и мерки за затворање, објавија до денес 3333 смртни случаи од круната. Во споредба со нив, Шведска со 10,2 милиони жители регистрирала 12,798 смртни случаи.

Сомнителна ефикасност на шведскиот модел За критичарите на мекиот пристап, како што е Штефан Хансон, шведски експерт за заразни болести, оваа бројка – што не е баш во согласност со бројката добиена од анализата на официјалните податоци – е доказ дека шведскиот пристап не е ефикасен. „Главниот проблем е што нема доцни планови. Никогаш не постоеле. Кога имате проект за јавно здравје, имате некои цели, стратегии, систем за следење. Во случајот на Шведска, тоа не беше случај “, рече Хансон, кој е еден од неколкуте врвни шведски научници кои преку отворено писмо го критикуваа пристапот на владата кон пандемија што, како што рекоа, ќе предизвика„ многу непотребни смртни случаи “. Дури и кралот Карл Густаф Шеснаесетти го критикуваше опуштениот пристап на Шведска, проценувајќи дека земјата сериозно му успеала. Некои светски експерти се согласуваат со кралот.

Social profiles