1 кг. талиум од рудникот Алшар на светскиот пазар чини 5000 евра! – Makedonija News

1 кг. талиум од рудникот Алшар на светскиот пазар чини 5000 евра!

За рудникот Алшар е пишувано многу. И во сите статии, но и во написите на најрелевантните списанија и научни трудови, овој рудник е запишан како единствено наоѓалиште во светот на лорандит и талиумот според чистотата и по најголемо количество. Всушост, се пишува дека не сме ни свесни какво богатство поседува Македонија!

Алшар е антички рудник лоциран на јужниот Балкан, на планината Кожув, Македонија. Лорандитот има потенцијал да ни овозможи да ги разбереме работењето на сонцето. Научна фантастика или реалност?

Велат дека има тајна која не е помала од тајната на универзумот.  Дека го чува одговорот на силата на сонцето. Ова не е последниот блокбастер на Спилберг.

Се смета дека Лорандитот има потенцијал да ја разоткрие т.н. „неутронска сложувалка“. Со тоа што служи како геохемиски детектор за невроните, лорандитот може да ја потврди или побие теоријата на стандарден сончев систем, велат физичарите. Едноставно кажано – дозволете ни да го разбереме работењето на сонцето.

Османлиите кои владееле со полуостровот до почетокот на 20 век го нарекоа Мајдан кој исто така го носи името на најблиското село. Тие истражувале злато. Но, тие не беа првите. Според некои, рудникот постои повеќе од 5.000 години.

Има осум влезови, од кои два минуваат низ ходниците што се протегаат до 6 километри и имаат патеки со кобалт-камен поставени таму од страна на Османлиите. Рудникот е затворен со децении.

Некои медиуми ја раскажуваат приказната дека кон крајот на 1970-тите, македонската влада одржала тајна седница на барање на сојузните власти на поранешна Југославија да одлучи дали да признае „голема моќ“ за истражување на вселената во Алшар.

Во раните 20-ти век, елитните универзитети од Будимпешта, Виена и Прага истражуваа досега непознати минерали од рудниците.

Според грубите проценки, рудникот може да има резерви до 40 тони лорандит.

Некои локални научници во минатото излегоа со идеја дека рудникот треба да биде заштитен од УНЕСКО и предложија тој да се претвори во место за глобален научен туризам. Може да привлече до неколку илјади истражувачи годишно, велат тие; атомски физичари, вселенски научници, геолози и секако многу авантуристи. Неопходно е да се развие зона околу рудникот, да се обнови самиот рудник, да се осветлуваат ходниците и да се изградат нови патишта. Тие велат дека многу луѓе од НАСА би уживале да доаѓаат и да останат заедно на работа и на одмори.

Македонија има лорандит и треба да се направи уште за да се промовира лов на неутрони, велат тие.

Пред неколку години, проектот Лорекс беше инициран од научници од цела поранешна Југославија, во соработка со меѓународни лаборатории. Клучот на неутронот е клучот за вратата на Алшар, рекоа тие.

Пред неколку години, рудникот беше регистриран како споменик на природата и е дел од Емералд мрежата на “области од посебен интерес за конзервација”, создадени од Советот на Европа. 

Според количеството руда во рудникот, се проценува на околу 1,5 милијарда евра. Според досегашните сознанија, во “Алшар” има најмалку 500 тони талиум, кој се наоѓа во лорандитот. Вредноста на килограм талиум на светските берзи е околу 5.000 евра.

Social profiles