Објавени податоци од над 500 милиони корисници на фејсбук, од страна на хакер – Makedonija News

Објавени податоци од над 500 милиони корисници на фејсбук, од страна на хакер

Хакер јавно ги објавил податоците на над 500 милиони корисници на Фејсбук од 106 држави. 

Личните податоци и телефонските броеви на повеќе од 500 милиони корисници на Фејсбук се објавени на еден форум. Личните податоци вклучуваат телефонски броеви, Фејсбук проект, целосни имиња, локации, родендени, биографии, а во некои случаи и адреси на е-пошта. Бизнис инсајдер проверил неколку податоци и го потврди, тврдат тие, нивниот кредибилитет.

Портпарол на Фејсбук изјави дека е можно тоа да се случило поради проблем што компанијата го имала во 2019 година.

Експертот за компјутерски криминал Алон Гал, кој прв открил што се случило во јануари. Вели дека податоците може да ги користат компјутерски криминалци кои користат лични податоци на луѓе во измамите што ги прават.

„Базата на податоци со таа големина што содржи такви лични информации може да доведе до користење на податоците за обиди за хакерство или разни измами“, рече Гал. 

На листата се земји од регионот, односно украдени се податоци на граѓани од Албанија, Словенија, Србија, Хрватска. Има и земји каде на милиони корисници им се украдени податоци. Во Турција украдени се податоци на повеќе од 19 милиони корисници. 

Social profiles