Србија овој месец почнува со производство на руската вакцина Спутник V – Makedonija News

Србија овој месец почнува со производство на руската вакцина Спутник V

Денес, Институтот „Торлак“ потпиша договор за трансфер на технологија со Рускиот фонд за директни инвестиции и руската фармацевтска компанија „Генериум“ за процедури и технологии неопходни за производство на руската вакцина Спутник V во Србија, изјави министерот и претседател на Меѓувладиниот комитет за соработка со Русија, Ненад Поповиќ.

“Од овој момент, податоците за производството на вакцината Спутник V, развиена од најреномираниот руски институт за вирусологија Гамалеја, се отворени за Торлак. Станува збор за чувствителни и доверливи податоци што можат да ги разменуваат само партнери кои имаат голема меѓусебна доверба “, рече Поповиќ.

Тој најави дека во април ќе се произведат три серии на вакцината Спутник V во Институтот Торлак.

“Примероците од оваа серија за валидација ќе бидат испратени за контрола на квалитетот до Институтот Гамалеја во Москва. Откако Институтот Гамалеја ја потврди валидноста на примероците произведени во Торлак, Институтот Торлак ќе започне со производство на вакцината. Очекуваме тоа да се случи до 20 мај оваа година “, објасни Поповиќ.

Тој посочи дека Србија со тоа ќе стане првата земја во Европа што ќе произведува вакцина Спутник V.

Поповиќ изрази благодарност до рускиот претседател Владимир Путин, руската влада, рускиот фонд за директни инвестиции, институтот „Гамалеја“, компанијата „Генериум“ и институтот „Торлак“, што и овозможија на Србија да има можност да произведува вакцини против коронавирусот на нејзината територија.

“Ова е историски момент за нашата земја. Благодарение на нашите руски пријатели, Србија ќе може да го спаси здравјето и животот на своите граѓани. И многу важно, ова е почеток на обновување на суверенитетот на нашата земја во производството на вакцини, што ќе биде важен ресурс за секоја земја. „во иднина“, заклучи Поповиќ, пренесува Танјуг.

Social profiles