Почина Принцот Филип Погребот на принцот Филип ќе биде следната сабота – Makedonija News

Почина Принцот Филип Погребот на принцот Филип ќе биде следната сабота

Принцот Филип, војводата од Единбург ероден принц од Грција и Данска. Војводата од 10 јуни 1921 до – 9 април 2021), бил член на британското кралско семејство како сопруг на Елизабета Втора.

Филип е роден во грчко и данско кралско семејство. Роден е во Грција, но неговото семејство беше прогонето од земјата кога имаше осумнаесет месеци. Откако се школувал во Франција, Германија и Велика Британија, тој се приклучил на британската кралска морнарица во 1939 година, на возраст од 18 години. Од јули 1939 година, тој започнал да се допишува со тринаесетгодишната принцеза Елизабета, која за прв пат ја запознал во 1934 година Втората светска војна служеше со одлична разлика во медитеранските и пацифичките флоти.

Војводата од Единбург секогаш инсистирал на тоа дека сака погреб со минимална врева.

Неговата желба за она што е познато како „кралски церемонијален погреб“ сличен на кралицата на мајката – наместо целосен погреб на државата – веќе беше исполнета.

Но, пандемијата ќе има големо влијание врз тие планови. Синоќа, кралицата и нејзините високи претставници разговараа за тоа како најдобро да се постапи.

Со конечно одобрување од нејзиното височество, одлуката најверојатно ќе биде објавена денес.

Изворите велат дека е скоро сигурно дека секој аспект од аранжманите што веројатно ќе привлечат толпа нема да се случи, што значи дека церемонијалните аспекти ќе бидат ограничени, а оплакуваните ќе бидат не повеќе од 30.

Според претходните планови – познато во кралското домаќинство како „Четврт мост“ – неговото тело би било веднаш балсамирано и однесено во капелата Алберт Меморијал од капелата Свети Ѓорѓи на замокот Виндзор.

„Дејли Мејл“ дозна дека ковчегот на Филип бил синоќа во замокот, каде што престојува кралицата, најверојатно одмарајќи во нејзината приватна капела за богослужба.

Social profiles