4 РАБОТИ ШТО ТРЕБА ДА ГИ НАПРАВИТЕ НА НОВАТА РАБОТА – Makedonija News

4 РАБОТИ ШТО ТРЕБА ДА ГИ НАПРАВИТЕ НА НОВАТА РАБОТА

Првиот месец на ново работно време е и најкритично време и најголем предизвик. Од вас се очекува да научите многу за краток временски период и да се предизвикате себеси за да бидете сигурни дека ги исполнувате очекувањата. За да го осигурите вашиот успех во новата компанија, треба да направите 4 работи.

  1. Поставувајте прашања

Поставувањето прашања е најважната работа што можете да ја направите кога започнувате нова работа. Колку и да е темелен процесот на учење, нема да научите сè што ви треба само со слушање и снимање. Наместо да правите претпоставки, поставете прашања. Никој не очекува да знаете сè или да се сетите на сите работи што сте ги научиле за време на обуката.

  1. Најдете пријатели

Една од првите работи што треба да ги направите кога ќе започнете нова работа е да најдете пријатели. Секако, не станува збор за поканување некого на семејна скара за време на викендот, туку само за одлучување со кои луѓе би комуницирале и би биле поблиски. Тие можат да ве научат на сè што не е вклучено во вашата обука и да ви дадат јасна идеја за тоа како работи тимот.
Вашата цел не е да станете најдобри пријатели со секого, туку да создадете „работно семејство“. Пријателствата на работното место не мора да се шират надвор од канцеларијата.

  1. Запознајте се со правилата на работното место

Важно е да ги знаете основните политики на вашето ново работно место, како што се работно време, одмори, итн. Исто така, добра идеја е да откриете дали постојат други „внатрешни“ правила за работи како паузи за кафе, паузи за ручек, лаптоп на компанијата или правила за мобилен телефон или што било друго специфично за вашата нова работа. Сите од нив треба да бидат јасно наведени за време на вашата обука.

  1. Преземете иницијатива

Можеби мислите дека треба да се чувствувате 100% сигурни пред да започнете да правите нешто важно. Не подлегнувајте на ова искушение. Најдобар начин да научите е да правите, а не само да набљудувате. Колку побрзо започнете да работите со вашиот нов тим, толку подобро.

Social profiles