КАКО ДА ГО КОРИСТИТЕ LINKEDIN ЗА ДА НАЈДЕТЕ РАБОТА – Makedonija News

КАКО ДА ГО КОРИСТИТЕ LINKEDIN ЗА ДА НАЈДЕТЕ РАБОТА

  1. Ажурирајте ја сликата на вашиот профил

Профилите на LinkedIn со фотографии добиваат до 21 пати повеќе прегледи и до 36 пати повеќе пораки. Не сте сигурни како да направите добар удар? Само вклучете го вашиот телефон во режим на портрет.

  1. Ажурирајте ги информациите за себе

Делот „Информации“ на врвот на вашиот профил е всушност најгледаниот дел од вашата страница, што значи дека е добра идеја редовно да се ажурирате за најдобро да се претставите себе си и вашите пребарувања. Обидете се да вметнете до 40 зборови или помалку за да се појави во можно пребарување.

  1. Ажурирајте го списокот со вештини

Ова е друга област што ја гледаат менаџерите. Не сте сигурни како да идентификувате сè во што сте добри? Можете да ја користите алатката за проценка на вештините на LinkedIn за да покажете дека имате право да работите со специфични потреби, без разлика дали тоа е Microsoft Excel или фактот дека сте конкурент на Javascript.

4. Бидете сигурни дека работодавците можат да ве најдат

Ова е честа тешкотија, особено ако сè уште сте на работа. Кога сте во позиција, од каде другите знаат дека сте заинтересирани за нови позиции? Внесете отворени кандидати – одлика што сигнализира дека сте отворени за нови можности. Можете да го вклучите „зад сцената“ без да се појавува на вашиот јавен профил, така што ќе биде видливо само за избор на персонал.

  1. Кога ќе видите интересна позиција, побарајте препорака

Ако се случи некој од вашите пријатели, поранешни колеги или колеги студенти да биде вработен во компанијата што сакате да ја вработите, сега имате шанса да дејствувате стратешки. Проверете го паѓачкото мени за „вашата мрежа“ и кликнете „Примени“. Списокот автоматски ќе се пополни со имињата на сите ваши познаници кои работат во компанијата. Последниот чекор е да ја изберете функцијата „Побарај препорака“ од предметниот познаник за да одиш напред во редовите.

Social profiles