ФИЛИПЧЕ: СТИГНАА ВАКЦИНИ СПУТНИК, А СЛЕДАТ ФАЈЗЕР И СИНОФАРМ – Makedonija News

ФИЛИПЧЕ: СТИГНАА ВАКЦИНИ СПУТНИК, А СЛЕДАТ ФАЈЗЕР И СИНОФАРМ

“Вакцинацијата се одвива добро. Во салата Борис Трајковски се врши ревакцинција по три недели од вакцинацијата со вакцината Спутник. Тоа се тие 20 000 дози. Во саботата доцна навечер, практично в неделата наутро стигна нова количина од 20 000 вакцини Спутник од кои 7000 ќе бидат наменети за ревакцинација на вработените во критичната инфраструктура” – изјави денеска министерот за здравство Венко Филипче.

Посочи дека денеска стигнуваат и 10 000 вакцини од Фајзер преку директен договор и потенцира дека го добиле распоредот за тоа како секој понеделник ќе стигнуваат меѓу 4000 до 7000 вакцини, односно вкупно 26 000.

“Треба да стигне и одредена количина преку системот на солидарност од ЕУ преку Австрија. Сето тоа влегува во нашиот распоред како ќе се распределуваат вакцините. Има неколку пункта во државата, освен во Скопје, каде има фрижидери за вакцината на Фајзер и тие се распределуваат и кон околните центри на тој начин што здравствените домови согласно бројот на закажани граѓани секое утро подигнуваат одредена количина од вакциналните пунктови во Куманово, Штип, Битола, Охрид, Тетово и во Кавадарди и така се прави распоредот и регионално” – рече Филипче и додаде дека тоа се местата каде што завршува процесот на опремување на салите во рамките на училиштата.

Social profiles