Заев: Законот за минимална плата е еден од најголемите ефекти што предизвика спирала на подигнување на платите – Makedonija News

Заев: Законот за минимална плата е еден од најголемите ефекти што предизвика спирала на подигнување на платите

Еден од најголемите ефекти што предизвика спирала на подигнување на платите е Законот за минимална плата, напиша премиерот Зоран Заев на Facebook.

-Во 2017 имавме минимална плата од 9.000 денари, сега минималната плата е 15.200 денари. Тоа значи дека 6.000 денари месечно или 72.000 денари годишно по лице, влегуваат повеќе пари кај секој работник. 200.000 работници имаат зголемени плати преку субвенционирање на придонеси на фирмите за зголемување на платите на работниците до 6.000 денари. Покачувања има на платите во здравството, образованието, одбраната, следува и во правосудството.Прочитајте повеќе за покачувањата на платите во различни сектори:

Social profiles