Вучиќ за потегот на Хрватска: „Се обидуваат дополнително да ја понижат Србија“ – Makedonija News

Вучиќ за потегот на Хрватска: „Се обидуваат дополнително да ја понижат Србија“

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, рече дека потегот на Хрватска да формира воен камп на Косово е направен со намера за „понижување на Србија“.

„Тие со намера ја донесоа одлуката обидувајќи се уште повеќе да ја понижат Србија“, рече српскиот претседател.

Тој потсети дека Србија сака коректни односи со сите во регионот, особено со Хрватска.

„Тие изјави не се израз на почит кон Србија, ќе се обидам да бидам љубезен. Кога ќе го кажеш тоа, не можеш да се правиш дека не знаеш дека Косово го сметаме за наша територија, дека таму има Срби кои се сеќаваат на трагичните страдања“, рече Вучиќ пред новинарите.

Тој праша зошто некој треба да учествува во тоа, наместо да ја одбие понудата на КФОР.

„За нив беше полесно да кажат дека не сакаат да учествуваат кога ја добија поканата. За жал, тие намерно прифатија, обидувајќи се да ја понижат Србија. Па, ние ја разбравме пораката”, рече тој, додавајќи дека нема да има нови „Бури“.

„Сите оние кои мислат дека ќе има нови „Бури“, „Погроми“, протерувања на српското население“, мојата порака е дека тоа нема да се случи. И кога го велам тоа, тоа значи гарантирам“, рече тој.

Да потсетиме, министерот за надворешни работи на Хрватска, Гордан Грлиќ Радман, најави дека Хрватска ќе формира воен камп на Косово и Метохија, заради, како што рече, поголема безбедност.

Тој исто така изјави дека Хрватска го поддржува дијалогот меѓу Белград и Приштина и се спротивставува на каква било промена на границите во Источна Европа.

Social profiles