Земјоделец случајно ја поместил границата помеѓу Белгија и Франција – Makedonija News

Земјоделец случајно ја поместил границата помеѓу Белгија и Франција

Земјоделец од Белгија ненамерно ја сменил границата на државата со Франција. Ова било откриено од локален жител, кој забележал дека каменот што ја означувал границата меѓу двете земји бил поместен за 2,29 метра.

Белгискиот земјоделец го поместил каменот во француска територија бидејќи му пречел додека работел со тракторот.

Границата помеѓу Франција и Белгија е долга 620 километри, а каменот кој го поместил земјоделецот бил поставен во 1819 година. Градоначалниците на градовите од двете страни на границата се шегувале за инцидентот.

Белгиските власти планираат да стапат во контакт со земјоделецот и да го замолат да го врати каменот на старата локација. Доколку тоа не се случи, белгиското министерство за надворешни работи би требало да ја повика граничната комисија, која не била активна од 1930 година.

Social profiles