САД заедно со ЕУ подготвуваат санкции против клучни членови на белоруската Влада – Makedonija News

САД заедно со ЕУ подготвуваат санкции против клучни членови на белоруската Влада

САД, заедно со Европската унија, подготвуваат санкции против клучните членови на белоруската влада по присилното приземјување на лет на Рајанер на 23 мај и апсење опозициски новинар.

Како што изјави портпаролката на Белата куќа, Џен Псаки, „САД, во координација со ЕУ и другите партнери и сојузници, анализираат список на целни санкции против клучните членови на владата на претседателот Александар Лукашенко, поврзани со тековни кршења на човековите права, корупција и фалсификување на изборите во 2020 година и настаните од 23 мај”.

Според неа, Министерството за финансии ќе подготви извршна наредба за потпис од претседателот Џо Бајден, проширувајќи ги овластувањата за наметнување мерки против Минск.

Од 3 јуни, санкциите против девет државни претпријатија на Белорусија, кои забрануваат државјани на САД да одржуваат деловни односи со нив, ќе бидат обновени.

Social profiles