Град со 530 замоци во кој никој не живее – Makedonija News

Град со 530 замоци во кој никој не живее

Тоа е град на духови исполнет со дури 530 минијатурни и делумно изградени замоци кои се празни празни.

На северозапад на Турција, во близина на градот Мудурну, лежи необично место наречено Бурџ Ал Бабас. Тоа е град на духови исполнет со дури 530 минијатурни и делумно изградени замоци кои се празни празни.

Кога браќата започнаа да го градат Бурџ Ал Бабас во 2014 година, се веруваше дека зградите што потсетуваат на сцените од „Дизниленд“ ќе ги купуваат богати странци. Требаше да се изградат повеќе од 700 мини замоци, а секој од нив беше продаден однапред по цена од 400 до 500 илјади долари.

Покрај мини замоците, во населбата требаше да има продавници, кино и други објекти за забава и забава.

Но, економската криза предизвикана од падот на цената на нафтата во Турција ги наруши нивните планови. Изградбата на таа луксузна населба, во која беа вложени околу 200 милиони долари во 2019 година, беше прекината поради намалениот интерес на потенцијалните купувачи, и на крајот поради банкрот на инвеститори.

Наместо ексклузивно место за богатиот Бурџ Ал Бабас се претвори во туристичка атракција. Патниците кои се наоѓаат на овие простори сакаат да го доживеат ова необично место во живо и да направат неколку фотографии за паметење и социјалните мрежи.

Social profiles