Пронаоѓањето на Никола Тесла од пред 100 години денес одеднаш има поголема смисла – Makedonija News

Пронаоѓањето на Никола Тесла од пред 100 години денес одеднаш има поголема смисла

Ексцентричниот пронаоѓач е познат по тоа што трепери со електрична енергија, но неговиот вентил Тесла ги импресионира научниците одново.

Пронаоѓачот Никола Тесла одамна е признат за деловно дело што се движи од брилијантна (електрична струја) до збунувачка („машина за земјотреси“?). Научниците проучиле еден од неговите помалку познати пронајдоци со нови детали и сметаат дека можеби нашле нови употреби за тоа во современиот свет. Макрофлуидичниот вентил на Тесла – честопати само наречен Тесла вентил – е еден вид на непарен канал за течности во кој главниот канал е прошаран со серија на пренасочени јамки во форма на солза. Јамките се ориентирани на таков начин што течностите лесно се влеваат во една насока, но кога се обратни, протокот е скоро тотално блокиран. Со други зборови, може да се сфати како еден вид еднонасочен или контролен вентил, со кој ќе се запознае секој што направил прилично количество водовод или работи со пумпи. Предноста на дизајнот на Tesla е тоа што нема подвижни делови што можат да се истрошат како пружините и другите механизми на конвенционалните вентили за проверка. „Додека Тесла е познат како волшебник на електрични струи и електрични кола, неговата помалку позната работа за контрола на протоците или струите на флуидите беше навистина пред своето време“, објаснува Леиф Ристроф, вонреден професор на Институтот за математички науки во Универзитетот во Newујорк, Курант ., во изјава.

Ристоф е виш автор на новиот труд во „Комуникации на природата“, кој подлабоко разгледува како работи вентилот Тесла и како може да се користи во 21 век. Експериментирајќи со копии на вентилот, кој беше патентиран во 1920 година, истражувачите откриле дека способностите за блокирање на протокот на вентилот се „вклучуваат“ со создавање турбуленции и вртење на вртлози во каналот со одредена брзина на проток.

„Покрај тоа, турбуленцијата се појавува со далеку пониски протоци отколку што некогаш биле забележани за цевки со повеќе стандардни форми – до 20 пати помала брзина од конвенционалната турбуленција во цилиндрична цевка или цевка“, додава Ристоф. „Ова ја покажува моќта што ја има за да ги контролира протоците, што може да се користи во многу апликации.“ Уште поинтересно, вентилот всушност работи подобро со проток кој не е стабилен, но наместо тоа доаѓа во импулси или осцилации. Ова може да го направи идеален за употреба во средини со високи вибрации.

Social profiles