„Трагедија без преседан“: Зградата на Кондо делумно се распаѓа во близина на Мајами; најмалку 1 мртов, за останатите се трага – Makedonija News

„Трагедија без преседан“: Зградата на Кондо делумно се распаѓа во близина на Мајами; најмалку 1 мртов, за останатите се трага

Изјави началникот на пожарот во Мајами, Алан Комински, во 20 часот. прес-конференција дека екипите ќе работат преку ноќ и до петок. Resителите викаа за помош додека се обидоа да побегнат од зградата порано, а некои од нив пожарникарите со скали ги извадија од зградата. Градоначалникот на сурфајд, Чарлс Буркет потврди дека најмалку едно лице починало, но предупреди дека бројот на загинати најверојатно ќе се зголеми. „Зградата е буквално палачинка“, рече Буркет. „Тоа е срцепарателно затоа што не ми значи дека ќе бидеме успешни како што сакавме да најдеме живи луѓе“. Комински рече дека има надеж за преживеани: „Тешко е [ноќе], но е надеж“, рече тој. „Главите горе, и ние ќе продолжиме понатаму. „Трагедија без преседан“: Васерман-Шулц, Рубио споделуваат поддршка и ресурси Американскиот претставник Деби Васерман-Шулц ја увери тесната заедница Сурфајд дека федералната влада „ќе им помогне на кој било начин кога ќе им требаат одговори“. „Spendingе ви кажам откако ќе го поминам најголемиот дел од денот овде дека ова е трагедија без преседан во Соединетите Американски Држави“, рече демократската конгресменка во 20 часот. прес-конференција. „Опустошувањето на кое бев сведок денес се такви како што никогаш не сум видел во други народи“. Републиканскиот сенатор Марко Рубио исто така зборуваше за пустошот и очајот на местото. „Никогаш не сакате ова да се случи никаде“, рече тој, додавајќи дека „феноменалниот одговор на заедницата е она што можеме да го направиме за луѓето во вакво време“.

Social profiles