Југоисточна Чешка погодена од силно торнадо – Makedonija News

Југоисточна Чешка погодена од силно торнадо

Торнадо вчера ја погоди југоисточна Чешка, при што има жртви и голема материјална штета, јави ДПА. Според првичните податоци на противпожарната служба, повредени се речиси 150 луѓе.

– Можам да потврдам дека има жртви, но засега не ја знаеме нивната точна бројка, изјави Гедвига Кропачкова, портпарол на Обединетата спасувачка служба на Чешка.

– Сите расположливи спасувачки екипи се испратени да се справат со последиците од торнадото, изјави министерот за внатрешни работи Јан Хамачек.

Спасувачките екипи објавија дека вкупно седум населени места во регионот во близина на границата со Австрија, беа погодени од торнадото.

Social profiles