Грција им дава картичка со 150 евра на младите кои се вакцинирани – Makedonija News

Грција им дава картичка со 150 евра на младите кои се вакцинирани

Грција одлучи да ги мотивира младите да примаат вакцина за коронавирус.

Премиерот Кирјакос Мицотакис денес ги презентираше владините мерки и објасни дека младите од 18 до 25 години ќе добијат картички со 150 евра доколку се вакцинираат.

Како што е објаснето, картичката ќе им биде дадена на сите заинтересирани страни кои аплицираат по првата доза. Тие ќе можат да ја користат картичката за да плаќаат хотели и билети за одредени настани.

Картата ќе носи симболично име – „Карта на слободата“.

– Време е да се наградат одделни граѓани. Овој пат мислам на 940 000 млади луѓе, на возраст од 18 до 25 години – рече премиерот.Како што е објаснето, картичките ќе се користат исклучиво за туристички и културни активности, како што се одење во кино, театар и ќе може да се плати за транспорт на траект.

Секој што сака може да аплицира за картичката преку владината веб-страница, откако ќе ја прими првата доза на вакцината.

Social profiles