Фолксваген ќе произведува само електични автомобили во Европа до 2035 година, а веднаш потоа ќе го следат и САД – Makedonija News

Фолксваген ќе произведува само електични автомобили во Европа до 2035 година, а веднаш потоа ќе го следат и САД

Деновите на моторот паркиран под хаубата на автомобилот Фолксваген се приближуваат. Шефот на продажбата на VW, Клаус Зелмер, за германскиот весник Muenchner Merkur во интервјуто објавено во петокот, неговите автомобили ќе имаат само електрична енергија од батерии до 2035 година. Тој додаде дека крајот на моторот со внатрешно согорување во САД и Кина ќе дојде малку после тоа, или „нешто подоцна“, како што изјави за весникот. Во изјавата на Фолксваген се вели: “Ние ќе ја направиме нашата флота и целата компанија јаглерод неутрална најдоцна до 2050 година. Компанијата постави јасни пресвртници за постигнување на ова во својата стратегија за забрзување и програмата„ Патот до нула “што ги вклучува. Ова нè гледа која е моментално најамбициозната стратегија за електрификација во волуменскиот сегмент. Целта е 70% од сите нови автомобили на Фолксваген во Европа да бидат целосно електрични до 2030 година. Ова значи дека Фолксваген најверојатно ќе ги произведе последните возила со мотори со внатрешно согорување за европскиот пазар меѓу 2033 и 2035 година “. Во соопштението се додава: „Излезот се очекува да дојде малку подоцна во другите делови на светот поради различното темпо на трансформација и постојаниот недостаток на јасност во некои случаи кога станува збор за политичкото и инфраструктурното опкружување“. Зелмер специјално зборуваше за Јужна Америка како регион каде што комплетно електричната постава веројатно нема да има смисла уште подолго, допирајќи се до „политичкото и инфраструктурното опкружување“, истакна VW во својата изјава. Претстојните европски регулативи за емисии ќе го отежнат продажбата на ново возило со мотор со внатрешно согорување во 2035 година – тие бараат 100% намалување на емисиите на СО2. „Форд на Европа“ веќе објави дека и тој ќе работи целосно електричен за своите претстојни возила продадени на континентот. Во САД, федералната влада не флертуваше со датум на постепено укинување на моторот со внатрешно согорување, иако Калифорнија планира да ја заврши продажбата на автомобили на бензин и дизел-погон до 2035 година, слично како Европа. ЕПА планира да ги открие ажурираните регулативи за емисии и потрошувачка на гориво во следните недели, кога може да видиме колку планира да биде агресивна администрацијата на Бајден.

Social profiles