Извештај за НЛО на Пентагон: "УАП ја загрозуваат безбедноста на летот, немаат единствено објаснување" – Makedonija News

Извештај за НЛО на Пентагон: “УАП ја загрозуваат безбедноста на летот, немаат единствено објаснување”

Извештајот за НЛО во Пентагон конечно слета и открива дека сите тие глетки на бизарни летачки работи со текот на годините спаѓаат во неколку категории, бараат повеќе студии и остануваат главно необјаснети и неидентификувани. „Ограничената количина на високо квалитетно известување за неидентификувани воздушни феномени ја попречува нашата можност да донесеме цврсти заклучоци за природата или намерата на УАП“, стои во резимето на извештајот објавен на Интернет од Кабинетот на директорот за национално разузнавање нешто пред 14 часот. ПТ во петок.

„Веројатно има повеќе типови на UAP кои бараат различни објаснувања засновани на опсегот на појави и однесувања опишани во достапното известување … UAP јасно претставува проблем со безбедноста на летот и може да претставува предизвик за националната безбедност на САД“, се вели во резимето. Според документот од девет страници, секој извештај за UAP „веројатно … спаѓа во една од петте потенцијални категории на објаснување: неред во воздухот, природни атмосферски феномени, програми за развој на индустријата USG или САД, системи за странски противници и катахол“ друг „корпа за отпадоци“.

Неколку од тие категории ги наведуваат авторите на извештајот да ги потенцираат потенцијалните грижи: „Безбедносните проблеми се однесуваат главно на авијатичарите кои се борат со сè позасилен воздушен домен. UAP, исто така, би претставувал предизвик за национална безбедност ако тие се платформи за собирање странски противници или обезбедат докази дека потенцијалниот противник развил или технолошки успех или нарушувања. Забележително, Работната група на Министерството за одбрана УАП пријави 11 „документирани случаи во кои пилотите пријавија близу промашувања со УАП“. Во извештајот се вели дека нема доволно податоци за да се утврди дали некој UAP припаѓа на потенцијален противник.

Со години, пилотите и другиот воен персонал наидоа на чудни работи на небото, кои се нарекуваат „неидентификувани воздушни феномени“. Промената од „НЛО“ во „УАП“ е делумно климање со веројатност дека некои од инцидентите може да се објаснат со технички грешки или феномени на животната средина наместо со вистински материјални предмети. Извештајот започнува со признавање дека некои UAP едноставно се грешки во системот. “Различни форми на сензори кои регистрираат UAP генерално работат правилно и зафаќаат доволно вистински податоци за да се дозволат првични проценки, но некои UAP може да се припишат на аномалии на сензорите.” Но, понатаму се заклучува дека „повеќето од пријавените UAP веројатно претставуваат физички предмети“. Што се однесува до видеата на морнарицата (познати по акроними за опрема како Флер, Гофаст и Гимбал) кои се гледаат милиони пати во медиумите и се чини дека прикажуваат некаков занает како се движи со голема брзина, па дури и се чини дека изведува маневри кои пркосат на физика, има ова кимање со главата: “Во ограничен број на инциденти, UAP, наводно, покажа дека има невообичаени карактеристики на летот. Овие набудувања може да бидат резултат на грешки на сензорите, измама или погрешна перцепција на набverудувачите и бараат дополнителна ригорозна анализа”.

Social profiles