500 милиони долари КАЗНА за Google, не го почитувале договорот – Makedonija News

500 милиони долари КАЗНА за Google, не го почитувале договорот

Францускиот регулатор за борба против монополот го казни Гугл со 500 милиони евра за непочитување на неколку судски одлуки издадени во април минатата година, се вели во соопштението објавено во вторникот на веб-страницата на регулаторот.

Франс Прес пишува дека казната е изречена затоа што „корпорацијата не водела соодветни преговори со издавачите за примена на сродни права и надоместок за употреба на содржина“.

Во април минатата година, Европската унија одобри директива со која се зајакнува спроведувањето на законот за авторски права кога ќе се објави на Интернет. Оваа директива ја зајакнува, меѓу другото, позицијата на издавачите дозволувајќи им да наплатуваат за користење на нивната содржина на интернет-платформите. Во исто време, тоа овозможува бесплатно објавување на врски до статии и други медиумски материјали.

На крајот на јули 2019 година, врз основа на директива, во Франција беше донесен закон за сродни права во интерес на новинските агенции и уредниците на медиумите. Според законот, радиодифузерите за вести, социјалните мрежи и другите мрежни платформи мора да плаќаат такса на медиумите за објавување на нивните материјали според посебен договор.

Social profiles