Може во ДИСКО, ама само за ВАКЦИНИРАНИ! Во Англија само негативен тест е МАЛКУ! – Makedonija News

Може во ДИСКО, ама само за ВАКЦИНИРАНИ! Во Англија само негативен тест е МАЛКУ!

Англија вчера прогласи укинување на повеќето мерки, а денот беше наречен „Ден на слободата во Англија“ и речиси се беше отворено. Сали и стадиони може да се отворат со полн капацитет, дискотеките се повторно отворени, во пабовите веќе нема ограничување на бројот на луѓе што можат да се соберат.

Носењето маска повеќе не е задолжително, но се препорачува во јавниот превоз и во продавниците и повеќе не се повикува на работа од дома, но британскиот премиер, кој донесе одлука за откажување на сите мерки, сепак го предупредува населението да внимава.

Џонсон изјави дека доказите за вакцинација со две дози ќе бидат поставени како услов за влез во ноќни клубови и други места со голем број луѓе.

Доколку вакцините се покажат ефикасни во намалувањето на бројот на луѓе кои страдаат од тешки болести и смрт, дури и бидејќи бројот на инфекции расте со рекордна стапка, одлуката на Џонсон може да биде излез од најтешката криза во јавното здравство во последните неколку децении.

„Можам да кажам дека до крајот на септември, кога сите над 18 години ќе имаат можност да добијат втора доза на вакцина, планираме да условуваме влез во ноќни клубови и други места каде што се собираат голем број луѓе со полни вакцинација“, рече Борис Џонсон, пренесе Ројтерс.– Доказ за негативен тест повеќе нема да биде доволен, посочи тој.

Social profiles