Зошто водата е најголемиот непријател на мачките? – Еве зошто одбиваат да се бањаат – Makedonija News

Зошто водата е најголемиот непријател на мачките? – Еве зошто одбиваат да се бањаат

Повеќето мачки не сакаат да се бањаат, а тоа го знае секој сопственик кој некогаш се обидел да избања домашно милениче. Експертите за однесување на животните наведуваат неколку причини зошто мачките не сакаат вода, сепак, постојат некои раси кои уживаат во вода. Сепак, повеќето ќе реагираат крајно негативно на обидот да го „искапат“ своето беспрекорно чисто крзно.

Водата ги прави потешки
Замислете си како лазите во влажна облека и чекате да се исуши. Принципот е сличен кога станува збор за мачки и вода. Кога крзното ќе им се навлажни, тие се чувствуваат тешки и не можат да се движат нормално. Ова е прилично непријатно искуство за животно кое се движи поголемиот дел од времето без никаков напор.

Историја на непријателство
Во историјата на мачките нема ништо што може да ги навикне на интеракција со вода. Нивните предци живееле во суви области, што значи дека океаните или реките не биле пречка со која требале да се соочат.

Непријатен мирис
Мирисот е нивното најсигурно чувство, и иако некое лице не ги чувствува веднаш, хемикалиите во водата му даваат посебен мирис што носот на вашето домашно милениче веднаш ќе го „забележи“.

Негативни искуства
Ако првите неколку пати кога тоа било во контакт со вода било исклучително стресно искуство, веројатно нема да му падне на памет во подоцнежните години да се обиде да се доближи до водата, освен кога е жедно.

Повеќето мачки не сакаат да се бањаат, а тоа го знае секој сопственик кој некогаш се обидел да избања домашно милениче. Експертите за однесување на животните наведуваат неколку причини зошто мачките не сакаат вода, сепак, постојат некои раси кои уживаат во вода. Сепак, повеќето ќе реагираат крајно негативно на обидот да го „искапат“ своето беспрекорно чисто крзно.

Водата ги прави потешки
Замислете си како лазите во влажна облека и чекате да се исуши. Принципот е сличен кога станува збор за мачки и вода. Кога крзното ќе им се навлажни, тие се чувствуваат тешки и не можат да се движат нормално. Ова е прилично непријатно искуство за животно кое се движи поголемиот дел од времето без никаков напор.

Историја на непријателство
Во историјата на мачките нема ништо што може да ги навикне на интеракција со вода. Нивните предци живееле во суви области, што значи дека океаните или реките не биле пречка со која требале да се соочат.

Непријатен мирис
Мирисот е нивното најсигурно чувство, и иако некое лице не ги чувствува веднаш, хемикалиите во водата му даваат посебен мирис што носот на вашето домашно милениче веднаш ќе го „забележи“.

Негативни искуства
Ако првите неколку пати кога тоа било во контакт со вода било исклучително стресно искуство, веројатно нема да му падне на памет во подоцнежните години да се обиде да се доближи до водата, освен кога е жедно.

Social profiles