ОВА НЕ Е ТУРСКО – Вучиќ му одговори на Ердоган – Makedonija News

ОВА НЕ Е ТУРСКО – Вучиќ му одговори на Ердоган

Коментирајќи ја најавата на турскиот претседател дека ќе започне да лобира за независност на Косово, српскиот претседател Александар Вучиќ рече дека ќе разговара со него да му објасни како стојат работите.

„Ердоган е голем политичар, реално, а Турција е голема сила. Ќе се обидам да разговарам со него. До 1 септември, според договорот од Вашингтон, двете страни имаат обврска да не лобираат за признавање или признавање“, рече Александар Вучиќ во Деспотовац.

„Ако започнат од 1 септември, додека вашиот договор е валиден, ние мора да се браниме“, додаде Вучиќ.

„Турција е голема, Ердоган е голем водач, јас сум мал и занемарлив и Србија е помалку важна, но не е толку мала што не би се обидела да се спротивстави, бидејќи ние си го штитиме нашето. Ова не е турско и не и припаѓа на Турција и нема. Ни останува да се браниме “, рече Вучиќ.

Тој додаде дека верува дека Ердоган ќе го омекне тој став, но ако не омекне, Србија ќе се бори.

„Ние немаме алтернатива. Ние ќе ги заштитиме луѓето во Косово и Метохија, но исто така ќе видите дека не сме толку мали”, рече Вучиќ.

Social profiles