Топлотен бран со температури над 42 степени до крајот на наредната недела – Makedonija News

Топлотен бран со температури над 42 степени до крајот на наредната недела

Од УХМР најавија дека топлотниот бран со температури кои во некои делови од државата ќе достигнат и над 42 степени ќе трае до крајот на нареднатa недела.

Според Управата, под влијание на многу топла воздушна маса од југ продолжува периодот на стабилно и исклучително многу топло време до 06.08 со натпросечни температури за овој период од годината.

Ќе биде активирано портокалово ниво на опасност од високи температури, а вредноста на УВ индексот ќе изнесува 9.

Наместа вдолж Повардарието температурата ќе го надмине и 42-тиот степен.

Social profiles