Британија нуди работни визи за странски работници – Makedonija News

Британија нуди работни визи за странски работници

Времени визи за Обединетото Кралство ќе им бидат понудени на возачите на камиони и работниците во живинарската дејност за да се избегне прекин на синџирот на снабдување пред Божиќните празници.

Недостатокот на работна сила е растечки проблем во Велика Британија, која има рекордни еден милион вишок празни работни места помеѓу јуни и август, според Канцеларијата за национална статистика.

Според Си -Ен -Ен, британската влада претходно ја отфрлила можноста за издавање визи за странски работници, но, според новиот извештај, министрите планираат пресврт. Според владиното соопштение, 5.000 возачи на тешки камиони (ХГВ) и 5.500 работници во дејноста со живина се додадени во постојната визна шема до Божиќ 2021 година, „за да се намали притисокот врз синџирот на снабдување во прехранбената и транспортната индустрија во исклучителни околности “

До 4.000 луѓе ќе бидат обучени како нови возачи на камиони и „речиси милион писма ќе бидат испратени до сите возачи со дозвола за камиони, за да се обидат да ги вратат во индустријата“, соопшти владата.

Откако недостатокот на возачи на камиони беше причина за да се затворат некои бензински пумпи, возачите во Велика Британија се повикани да не паничат.

Британската асоцијација за превоз на патишта (РХА) вели дека на Британија и се потребни уште 100.000 возачи за да ја задоволат побарувачката. Недостатокот на возачи делумно е предизвикан од Брегзит и „Ковид-19“ и губењето на околу една година обука и тестирање на возачи.

„Оваа влада продолжува да прави се што може за да им помогне на транспортните и прехранбените индустрии да се справат со недостатокот на возачи на камиони“, рече министерот за транспорт Грант Шапс во изјавата. Шапс ја повика индустријата да ги подобри условите за работа и да ги зголеми платите, со цел компаниите да ги задржат возачите.

„По многу тешки 18 месеци, знам колку е важен овој Божиќ за сите нас и затоа ги преземаме овие чекори што е можно поскоро за да се осигураме дека подготовките ќе останат на вистинскиот пат“, додаде тој.

Social profiles