Сателит кој руши рекорди лансиран во орбитата за да ја снима Земјата – Makedonija News

Сателит кој руши рекорди лансиран во орбитата за да ја снима Земјата

Веројатно најважниот светски сателит е лансиран во орбитата од Калифорнија.

Landsat-9 е продолжение на низата вселенски летала кои ја набљудуваат Земјата, а програмата датира речиси 50 години наназад.

Ниту еден друг систем на далечинско детектирање не водел подолг, континуиран запис за промената на состојбата на нашата планета.

Landsat-9 одлетал кон небото на ракетата Atlas од облачната и магловита вселенска база Ванденберг во 11:12 по локално време.

Landsat го каталогизирал растот на мегаградовите, ширењето на земјоделието и еволуирачките контури на бреговите, шумите, пустини и глечери.

Од 1982. година и Landsat-4, системот беше во состојба да ги сними промените на тлото со дијаметар од 30 метри. И додека сега постојат многу други вселенски летала за снимање кои можат да се пофалат со поостри објективи (во десетина сантиметри), ниту една не му е ни близу на Landsat според долговечноста.

Ова е програма која им овозможува на научниците на време да извлечат податоци во реално време. Еднакво важно е тоа што сите податоци се бесплатни и отворени за користење на сите.

Social profiles