Јапонски иноватор направи машина која пластичните кеси ги претвора во нафта – Makedonija News

Јапонски иноватор направи машина која пластичните кеси ги претвора во нафта

Во просек Американците трошат 100 милијарди пластични кеси годишно, кои се направени од 12 милиони барели нафта. Ако помислиме дека една пластична кеса се распаѓа дури 1.000 години, тоа е огромна количина отпад по депониите, кои на крај завршуваат во океан. Тие се загаден до сончевата светлина и се претвораат во микропластика која апсорбра токсини и ја загадува околината.

Иако овие статистики се загрижувачки, има многу генијални начини соодветно да се рециклираат пластичните кеси. Едно такво паметно решение доаѓа од јапонскиот иноватор Акинори Ито. Ито создаде апарат за домаќинство кој ги претвора ластчните кеси во нафта. Горивото кое се добива со неговиот процес може да најде различна примена, вклучително и за генерирање енергија.

Ито сфатил дека пластичните кеси се напрваени од нафта и може да се вратат на нивната оригинална форма. Суровата нафта која ќе се добие на тој начи може да се искористи за загревање геенратори или некои печки. Може да послужи како алтернатива за бензинот кога ќе се рафинира и да се користи за автомобили, бродови или моторцикли.

Еден килограм пластични кеси дава отприлика 1 литар нафта. Процесот на конвертирање од една во друга форма троши околу 1 kWh енергија, што чини отприлика околу 20 центи. Со претворање на пластиката во нафта се елиминира емисијата на CO2. Иако крајниот производ е гориво кое испушта CO2 кога ќе се соговорува, методот на рециклирање може да го револуционизира начинот на кој менаџираме со пластичниот отпад и исто така, да ја подигне свеста за потенцијалот на пластичното гориво.

Системот за конвертирање е наменет за домаќинства, на кои ќе им овозможи независност од други извори на енергија. Процесот почнува со загревање на пластиката, која потоа се става во печка под притисок без кислород. Печката се загрева до 427° C, а пластиката се претвора во течност. Машината потоа ја претвора течноста во гасовита форма. Гасот кој се добива се заложува и се чува додека се излади. Пареата во текот на тој процес кондензира и може да се кондензира.

Social profiles