Да и помогнеме на малата Елеонора, потребни се средства за третман со матични клетки во Турција – Makedonija News

Да и помогнеме на малата Елеонора, потребни се средства за третман со матични клетки во Турција

За ретката болест на петгодишната Елеонора Тодоровска, леукодистрофија, знае целата домашна јавност, и веќе неколку месеци хуманите луѓе донираат на телефонските броеви и на трансакциската сметка која е отворена за нејзиниото лекување во Турција.

Декември е важен месец за малата Елеонора, затоа што на 14-ти следниот месец, таа со семејството заминува во Истанбул, и целата нивна надеж е насочена кон д-р Ердал кој прави третмани со матични клетки. По овој третман, вели Сања, мајката на Елеонора, има голема шанса да се подобри состојбата на нивната ќерка.

Кај Елеонора забележавме промена по третиот роденден. Имаше воспаление на колкчето, почна да криви при одење. Ја однесовме на ортопед, ѝ дадоа антибиотик, но не поминуваше. Почна да оди и да паѓа, и ја однесовме на Педијатрија, каде што ја хоспитализираа, раскажува за „Женски магазин“ мајката на малиот борец, Сања Тодоровска.

Social profiles