Научниците веруваат дека го пронашле тригерот што доведува до згрутчување на крвта по примањето на АстраЗенека – Makedonija News

Научниците веруваат дека го пронашле тригерот што доведува до згрутчување на крвта по примањето на АстраЗенека

Научниците веруваат дека го пронашле тригерот што доведува до екстремно ретки згрутчување на крвта по примањето на вакцината Оксфорд-АстраЗенека ковид.

Тимот – во Кардиф и САД – покажа со исклучителни детали како протеинот во крвта се привлекува кон клучната компонента на вакцината.Тие мислат дека ова поттикнува верижна реакција, која го вклучува имунолошкиот систем, која може да кулминира со опасни згрутчувања.Се смета дека вакцината спасила околу милион животи од ковид.

Сепак, загриженоста за ретките згрутчувања на крвта го обликуваше начинот на кој вакцината се користи ширум светот.портпаролката на „Аstrazeneca“ нагласи дека е поголема веројатноста да се појават згрутчување поради инфекција со ковид отколку вакцината и дека сè уште не е утврдено целосното објаснување зошто тие се појавуваат.

Social profiles