Повеќе од третина од светската популација никогаш не користела интернет – Makedonija News

Повеќе од третина од светската популација никогаш не користела интернет

Оваа статистика е дел од новиот извештај која била спроведена од Меѓународната унија за телекомуникации на Обединетите Нации. Истовремено е откриен брзиот пораст на новите глобални интернет конекции поради пандемијата со коронавирус.

Според извештајот, бројката на луѓе кои користат интернет ширум светот пораснала за 4,1 милијарди во 2019 на 4,9 милијарди во 2021 година. Ова појачување во текот на Ковид-19 пандемијата е веројатно резултат од затворањето, фокусирана на работата и учењето од куќа, како и зголеменото делување на полето во електронско тргување и банкарство.

Бројот на глобални корисници на интернет пораснал за повеќе од 10 отсто во 2020 година, што е најголемиот годишен раст во оваа деценија, стои во извештајот.

Меѓутоа, овој пораст на употребата на интернет е само дел од приказната. Значителен дел од новите корисници на интернет за време на пандемијата ретко се поврзувале онлајн, главно преку заеднички уреди со ограничена интернет брзина.

Social profiles