ОВА Е ЕДЕН ОД НАЈКОРИСНИТЕ ПЛОДОВИ – Makedonija News

ОВА Е ЕДЕН ОД НАЈКОРИСНИТЕ ПЛОДОВИ

Секој кој се посветил на здрав начин на живот знае дека покрај редовното вежбање, важна е и урамнотежена исхрана. Бананите се составен дел од него. И зошто тие?

Истражувањата покажуваат дека само две банани ни даваат доволно енергија за интензивен 90-минутен тренинг. Не е ни чудо што бананата е овошје број еден за водечките светски спортисти.

Повеќе корисни својства на бананите:

Подобрете го варењето

Кога јадете банана, вашето тело троши диетални влакна – во просек по 3 грама – што помага да се подобри здравјето на вашиот дигестивен систем.

Ова овошје содржи два вида диетални влакна: постојан скроб и пектин, кои се пробиотски хранливи материи кои го стимулираат растот на цревните бактерии за дебелото црево, бидејќи имаат способност да го спречат или ублажуваат запекот.

Заштита на срцето

Една од неколкуте познати придобивки на бананата е тоа што се грижи за здравјето на срцето поради неговата богата содржина на калиум.

Една банана со средна големина обезбедува 9% од препорачаната дневна количина на калиум, што го намалува ризикот од срцев удар и помага во намалување на крвниот притисок.

Висока активност на мозокот

На двесте ученици од англиското училиште во Твикенхем им помогнале во активностите за учење со јадење банани за појадок и ручек. Истражувањата покажаа дека овошјето богато со поташа ја зголемува концентрацијата, правејќи ги зениците поагилни.

Здрав нервен систем

Бананите се богати со витамини Б, кои помагаат во смирување и регулирање на нервниот систем.

Social profiles