Путин: Западот ја ограничува Русија затоа што е нивен конкурент – Makedonija News

Путин: Западот ја ограничува Русија затоа што е нивен конкурент

Западот ја започна својата политика на ограничување на Русија затоа што земјата почна да излегува од тешкотиите и да се развива како конкурент, смета рускиот претседател Владимир Путин.

„Западот почна да води таква политика веднаш штом Русија почна да се опоравува од тешкотиите, особено кога го врати своето уставно единство, што не беше лесно да се направи кога почна да се развива. Тие видоа дека Русија станува конкурент, и на политичката арена и на полето на меѓународната безбедност“, рече Путин во средата на состанокот со учесниците на Конгресот на млади научници, пренесува ТАС С.

Путин смета дека се воведуваат ограничувања и санкции под изговор за обезбедување на безбедноста на САД, но дека тоа е целосна глупост, бидејќи според него ова е обид да се запре развојот на Русија.

На средбата со учесниците на Конгресот на млади научници во Сочи, Путин се осврна на санкциите воведени од американската страна против Институтот за физика и технологија во Москва на крајот на ноември.

„На кој начин вашиот Институт ја загрозува безбедноста на САД? На никој, тоа е целосна глупост. Постои само едно објаснување, обид да се запре развојот“, рече Путин.

Тој објасни дека во средината на 1990-тите, Русија била добра за сите и на сите им се допаднала „кога и испраќале компири како дел од хуманитарната помош“.

„Ви благодарам за тоа, многумина го направија тоа искрено, знам и искрено зборувам за тоа, бидејќи разговарав со тие луѓе во Санкт Петербург“, додаде Путин.

Според него, штом Русија почнала да излегува од тешката ситуација, кога почнала да се развива, почнале да гледаат на тоа како конкуренција, па ситуацијата се променила на политичката сцена, во меѓународната сфера, во производството, науката. и енергија.

Social profiles