Канадската компанија за големопродажба на продукти на канабис воспостави рута од Јужна Африка до Македонија – Makedonija News

Канадската компанија за големопродажба на продукти на канабис воспостави рута од Јужна Африка до Македонија

Канадската компанија за големопродажба на канабиноиди Instadose Pharma работи на отстранување на стигмата на канабисот и воспоставување на најголемиот синџир на снабдување со медицински канабис, брзорастечки пазар кој се проценува на 20,5 милијарди американски долари во 2020 година и се предвидува да достигне 90,4 милијарди долари до 2026 година, објавува Индикатор.ба

Instadose Pharma неодамна воспостави увозна рута помеѓу Македонија, каде што раководи со компанија во сопственост од 50 проценти, Инстадуз Фарма (ИДП Македонија) и Јужна Африка.

Во ноември компанијата објави дека обезбедила дозвола за увоз од соодветната агенција во Македонија за испорака на 2.125 килограми медицински канабис од Јужна Африка, втора дозвола за увоз што ја добила во оваа балканска земја. Во април компанијата ја испрати првата пратка од 176 килограми во Македонија.
Канабисот доаѓа од Лесото и Јужна Африка и се испорачува од Јужна Африка.

извор: pari.com.mk

Social profiles