Богатство по кое се трага од 1987 год вередно над 20 милијарди долари, на дофат да биде ископано – Makedonija News

Богатство по кое се трага од 1987 год вередно над 20 милијарди долари, на дофат да биде ископано

Тим ловци на богатство би можел да биде на работ да го откопа „најголемото складиште на богатство во светот“, за кое се вели дека вреди над 20 милијарди долари. Тимот, познат како „Дванаесетте храмови“, од 1987 година трагаше во Финска по „Лемминкаинен Хорд“, кое се состои од злато, накит и артефакти. Ако се открие складиштето, се мисли дека тоа ќе биде највредното нешто некогаш пронајдено, објави Машки магазин.

Групата беше во потрага по богатството, работејќи по шест часа, седум дена во неделата.

Се смета дека огромното складиште вклучува околу 50.000 скапоцени камења, вклучувајќи рубини, сафири, смарагди и дијаманти.

Се смета и дека околу 1.000 артефакти кои датираат од пред илјадници години се дел од складиштето заедно со голем број статуи од 18-каратно злато во природна големина. За ова сведочат огромен број на записи познати на групата, но и на финската влада.

Постоењето на богатството било признаено во 1984 година кога земјопоседникот Јор Бок тврдел дека неговото семејство биле директни потомци на Леминкаинен, кои се појавуваат во финската паганска митологија.

Бок тврдеше дека комората на неговиот имот била запечатена со камени плочи во 10 век за да се заштити богатството од напаѓачите.

Текстот во целост на: Машки магазин.

Social profiles