20 цитати од Пауло Коелјо кои треба да се читаат секој ден! – Makedonija News

20 цитати од Пауло Коелјо кои треба да се читаат секој ден!

Кога немаш што да изгубиш, тогаш имаш се. Кога ќе престанете да бидете тоа што сте, тогаш ќе се пронајдете себеси!

Кога сакаме, секогаш се стремиме да станеме подобри отколку што сме. Кога се стремиме да бидеме подобри отколку што сме, сè околу нас станува подобро.

Ако мора да има болка, нека дојде и да помине што е можно поскоро . Ви останува цел живот да го живеете најдобро што можете.

Чекањето боли. Заборавајнето боли. Но, полошо од страдањето е да не знаеш што да правиш.
Ако чекате да биде сончево, никогаш нема да стигнете никаде. Наједноставните работи се и најнеобични , а само мудрите луѓе можат да ги видат.

Кога некој ќе замине, тоа значи дека некој друг доаѓа наскоро. Секој човек, што и да прави, игра важна улога во историјата на светот. И тој обично е целосно несвесен за тоа.

Осаменоста не учи како да живееме со другите луѓе. Гневот не учи колку е важен мирот. Досадата ја нагласува важноста на спонтаноста и авантуристичкиот дух. Тишината нè учи да ги користиме зборовите одговорно.
Уморни сме од сфаќањето на вредноста на радоста. Болеста доаѓа да не научи колку здравјето е благослов . Огнот нè учи за вредностите на водата. Земјата нè учи за вредностите на воздухот. Смртта нè учи на важноста на животот.

Не препуштајте се на вашите стравови. Нема да можеш да зборуваш со своето срце. Можам да бирам дали да бидам жртва на светот или ловец на богатство. Единственото прашање е како гледам на животот.

Тајната на успехот и среќата е да паднеш седум пати, а да станеш осум пати.
Не ги слушајте лошите коментари на оние кои никогаш не ризикувале, тие знаат само да ги забележат туѓите неуспеси.
Животот секогаш чека да се случи криза, за да се прикаже во најдобро светло.

Луѓето можат да преживеат една недела без вода, две недели без храна, години без дом, но никој не може да ја преживее осаменоста. Осаменоста е најлошо од сите маки, најлошо од сите страдања.

Кога сакате нешто, целиот универзум се движи за да ви помогне да успеете. Она што го прави животот интересен е можноста да ги оствариме нашите соништа.
Сите ние живееме во свој свет. Но, ако го погледнете ѕвезденото небо, ќе видите дека таму се спојуваат цели светови во соѕвездија, соларни системи и галаксии…

Кога немаш што да изгубиш, тогаш имаш се . Кога ќе престанете да бидете тоа што сте, тогаш ќе се пронајдете себеси.
Луѓето сакаат сè да се промени, но во исто време сè останува исто.

Сте биле во рајот, едноставно не сте го сфатиле тоа. Како и многу други луѓе на овој свет – тие ја бараат несреќата на најсреќните места, бидејќи мислат дека не ја заслужуваат среќата …

Social profiles