(ЧИСТ ПОНЕДЕЛНИК) ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПОСТ ПОЧНУВА ДЕНЕС – Makedonija News

(ЧИСТ ПОНЕДЕЛНИК) ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПОСТ ПОЧНУВА ДЕНЕС

Македонската православна црква и нејзините верници денеска го започнуваат Големиот или свет (Велигденски) пост, кој трае до Велигден, кој е 24 април годинава.

Постот за православен христијанин е едно од средствата кои ќе му помогнат да го изгради своето спасение. Постот како воздржување од одредена храна одредено време постои во речиси сите други религии, и тоа во различни форми, главно како израз на каење и тага, како средство за смирување, очистување и достигнување на повисоко ниво на духовно знаење и старост.

За постот многу се зборува и во Стариот и во Новиот завет, што јасно покажува дека постот е божествена институција и одредба.

Од тука, Светата Црква го смета православниот пост како многу важна и значајна институција за духовниот живот на своите членови и како моќно средство за постигнување на целосно спасение, кое Бог го постави пред секој од нас како крајна цел. Затоа, постот не е само божествена заповед и наредба, туку е и божествен начин на живот.

Телесниот пост сам по себе не е ниту доволен ниту пак од голема корист. Тоа мора да биде придружено со духовен пост, што значи воздржување од секој грев, од една страна, и правење добри дела, особено дела на милосрдие, од друга страна.

Кога желудникот пости од мрсна храна, тогаш умот треба да пости и од горди, суетни и грешни мисли и срцето од страсни и похотливи желби, а јазикот од грди зборови и пцости, раце од лоши дела и нозе од погрешни патишта. .
Телесниот и духовниот пост не може да се дели, како што не е возможно да се биде угоден на телото и богољубив на душата.

Според свети Симеон Солунски, „На Бога не му треба храна, постот нè приближува до ангелите кои не јадат и не пијат, постот го скротува телото, така што душата живее додека му угодува на телото ја убива душата“. Со постот се чистиме од страстите, кои се развиваат со угодување на телото.“ Затоа, само физичкиот и духовниот пост има голема вредност пред Бога.

Во комбинација со молитвата, постот ги претставува „двете крила со кои се вознесуваме на небото“. Постот и молитвата се двете најсилни средства за борба против секој грев.
Првиот подвиг пред човекот е исполнувањето на првата Божја заповед што Бог им ја дал на нашите предци во Рајот: „Не јадете од дрвото на познавањето на доброто и злото“, а тоа не е ништо друго освен заповед за пост.

Прекршувањето на заповедта за пост е првиот грев. Затоа првиот подвиг на човекот со кој треба да го излечи и исправи првиот престап е постот.

Господ тоа го покажал со својот четириесетдневен пост во пустината, а потоа им заповедал на своите следбеници, велејќи: „Овој зол ѓавол со ништо не може да се истера, освен со молитва и пост“. Затоа најчестиот грев во нашиот народ во последно време е не постот, а од тој грев извираат и многу други. Затоа, постот е првата потреба на патот на нашето спасение.

Господ тоа го покажал со својот четириесетдневен пост во пустината, а потоа им заповедал на своите следбеници, велејќи: „Овој зол ѓавол со ништо не може да се истера, освен со молитва и пост“. Затоа најчестиот грев во нашиот народ во последно време е не постот, а од тој грев извираат и многу други. Затоа, постот е првата потреба на патот на нашето спасение.

Првата недела од Великиот пост се нарекува и Чиста, бидејќи во неа се оплакуваат гревовите.
Црквата ги учи верниците да се одречат од гревот и да дојдат до спасение и вечен живот преку саможртва.
Во оваа недела се препорачува пост и молитва, покајание, духовни дела .

Social profiles