Научниците создаваат РНА што се развива самостојно ке се истражува дали вака би можел да започне животот на Земјата – Makedonija News

Научниците создаваат РНА што се развива самостојно ке се истражува дали вака би можел да започне животот на Земјата

Штотуку добивме повеќе докази дека животот на Земјата можеби започнал со РНА, а научниците во Јапонија создадоа РНА што може да се реплицира, диверзифицира и развие сложеност самостојно. Долго пред Земјата да ги добие своите први клетки од исконско течење, таа беше преплавена со разгорувачка органска супа што седеше на работ на нешто длабоко.

Таа тенка линија помеѓу сложената хемија и еволуцијата на животот претставува клучен момент во појавата на биологијата. За жал, и покрај сета нејзина важност, знаеме многу малку детали за тоа како точно се случило. Експериментот спроведен од научниците од Универзитетот во Токио сега го зајакна мислењето дека уникатните таленти на РНA го имаат она што е потребно за да објаснат како животот настанал пред милијарди години, поддржувајќи го она што е познато како хипотеза за „светот на РНA“. Но, истражувањето исто така покажува дека можеби не се случило точно како што мислевме. Нивната работа покажува како молекула која останува клучна за опстанокот и репродукцијата на секое живо суштество денес, може да го придвижи својот пат кон еволуционен систем доколку работи како тим. „Откривме дека единствениот вид на РНA еволуирал во сложен систем за репликација: репликаторска мрежа која содржи пет типа на РНA со различни интеракции, што ја поддржува веродостојноста на долго замисленото сценарио за еволутивна транзиција“, вели еволутивниот биолог Рио Мизучи. Соголен до најсуштинските, животот е составен од молекули кои можат да направат несовршени копии од себе, создавајќи практично неограничена популација на варијанти кои би можеле (и можеби не) да го држат заедно доволно долго за самите да направат копии.

Social profiles