Зеленски повика на мировни и безбедносни преговори со Москва – Makedonija News

Зеленски повика на мировни и безбедносни преговори со Москва

Украинскиот претседател Володимир Зеленски повика на итни мировни и безбедносни разговори со Москва, велејќи дека тоа е единствената шанса на Русија да ја ограничи штетата од грешките по инвазијата, зошто во спротивно ќе бидат потребни генерации за да се опорави од загубите претрпени во војната.

„Сакам сите да ме слушнат сега, особено во Москва. Време е за средба, време е за разговор“, рече тој во видео обраќањето објавено во раните утрински часови.

Украина отсекогаш нудела решенија за мир и сакала значајни и фер преговори за мир и безбедност, без одлагање, рече Зеленски, додавајќи дека „дојде време да се врати територијалниот интегритет и правдата на Украина. Во спротивно, загубите на Русија ќе бидат толку големи што ќе биде потребно неколку генерации да закрепнат“, додаде Зеленски.

Social profiles