ВИДЕО: Се гради еден од најспектакуларните мостови во Хрватска – Makedonija News

ВИДЕО: Се гради еден од најспектакуларните мостови во Хрватска

Проектот за обиколница на Омиш вклучува изградба на брзиот пат Стобреч – Дуги Рат – Омиш и изградба на мост од 216 метри што поврзува два тунели.

Проектот ќе помогне да се ублажат сообраќајните проблеми на прометната релација Сплит-Омиш.

Еден од најкомплексните делови на проектот е изградбата на мост на кањонот на реката Цетина кој ќе го поврзе новиот тунел Коморјак со постоечкиот тунел Омиш.

Досега се изградени 25 метри од мостот, а кога ќе биде готов ќе обезбеди неверојатен поглед над градот Омиш за патниците.

Сите работи на обиколницата се очекува да завршат до крајот на 2025 година.

Градот Омиш се наоѓа на тесен појас помеѓу копното и планините, покрај устието на реката Цетина, што го прави овој проект исклучително тежок.

Оваа недела Хрватске Цесте објави видео (подолу) за да покаже како напредуваат работите.

Social profiles