ПРИДОБИВКИТЕ ОД БРУСНИЦАТА – Makedonija News

ПРИДОБИВКИТЕ ОД БРУСНИЦАТА

Брусницата се моќни антиоксиданти со безброј придобивки за здравјето на луѓето. Тие се еден од најголемите и најприродните извори на витамин Ц, кој го штити организмот од инфекции на уринарниот тракт. Сè повеќе истражувања покажуваат и други корисни ефекти поради нивните високи антиоксидантни својства – овошјето дури помага и во намалување на холестеролот.

Борците на слободните радикали ги штитат клетките од оштетување.

Брусницата е позната со векови за спречување и лекување на инфекции на уринарниот тракт.

Многу луѓе користат и додатоци од брусница за да спречат инфекции на уринарниот тракт предизвикани од бактерии. Проантоцианидините во брусницата се способни да ја блокираат адхезијата на бактериите и нивната адхезија на клеточните

ѕидови на матката и мочниот меур.

Докажано е дека и брусницата помага во намалување на наслагите, а сокот од брусница може да го спречи таложењето на бактерии кои предизвикуваат наслаги.

Згора на тоа, овие мали „црвени дијаманти“ се моќен антиканцероген агенс. Се покажа дека соединенијата на проантоцијанидин во брусницата имаат антиканцерогено дејство, како резултат на што брусницата може да го спречи брзиот раст на туморите. Во лабораториски експерименти, се покажа дека хемиските екстракти од брусница го спречуваат размножувањето на клетките на ракот на дојката.

Брусницата е многу добра и за срцето.

Спречуваат проблеми со срцето и помагаат при разни срцеви заболувања. Профилаксата од брусница, како додаток на вашата исхрана, всушност може да го намали ризикот од срцеви заболувања. Секојдневното консумирање сок од брусница го зголемува нивото на добриот холестерол и го намалува нивото на лошиот холестерол. Ова пак е поврзано со корисни ефекти врз срцето и вашиот крвен притисок.

Брусницата е моќен лек за камења во бубрезите.

Кининска киселина во брусницата и може да помогне да се спречи развојот на камења во бубрезите.

Пиењето сок од брусница може да спречи инфекција на уринарниот тракт бидејќи спречува бактериите да се залепат на клеточните ѕидови.

Social profiles