ЗА ШТО Е ДОБРО БЕЛОТО ВИНО? – Makedonija News

ЗА ШТО Е ДОБРО БЕЛОТО ВИНО?

Пиењето пиво и алкохолни пијалоци е поврзано со покачени нивоа на висцерални масти – штетен тип на маснотии што е поврзан со зголемен ризик од кардиоваскуларни болести, метаболички синдром и други здравствени компликации, додека пиењето вино не покажува слична врска со нивото на овие штетни масти, па дури и може да биде заштита од нив, во зависност од видот на виното што се консумира. Всушност, пиењето црвено вино е поврзано со пониски нивоа на висцерални масти. Ова се некои од главните наоди на новата студија објавена во списанието Obesity Science & Practice.

Иако консумирањето бело вино не влијае на нивото на висцералните маснотии, студијата покажува дека умереното консумирање бело вино може да понуди свои уникатни здравствени придобивки за постарите луѓе: подобри коски, пишува Science Alert.

Студијата открила поголема минерална густина на коските кај постарите луѓе кои умерено пиеле бело вино. И не е пронајдена истата врска помеѓу консумирањето пиво или црвено вино и минералната густина на коските.

Студијата се заснова на голема база на податоци наречена UK Biobank од 1.869 постари бели луѓе на возраст од 40 до 79 години кои пријавиле демографски фактори, алкохол, исхрана и начин на живот преку прашалник. Потоа беа собрани примероци на висина, тежина и крв од секој учесник и биле добиени информации за составот на телото.

Стареењето е често придружено со зголемување на проблематичните масти, што може да доведе до зголемен ризик од кардиоваскуларни болести, како и до намалување на минералната густина на коските. Ова има важни здравствени импликации, имајќи предвид дека скоро 75% од возрасните во Соединетите Држави се сметаат за прекумерна тежина или дебели. Присуството на повисоки нивоа на телесни масти е постојано поврзано со зголемен ризик од многу различни болести, вклучувајќи кардиоваскуларни болести, некои видови рак и поголем ризик од смрт.

Social profiles