АКО ГО ПИЕТЕ ОВА СЕКОЈ ДЕН, ЌЕ БИДЕТЕ ВО ОДЛИЧНО ЗДРАВЈЕ – Makedonija News

АКО ГО ПИЕТЕ ОВА СЕКОЈ ДЕН, ЌЕ БИДЕТЕ ВО ОДЛИЧНО ЗДРАВЈЕ

Чајот е еден од најпопуларните пијалоци во светот, кој има и личен елемент, бидејќи секој човек има свој начин да ја подготви совршената шолја чај.

Консумацијата на чај доведува до бројни здравствени придобивки. Исто така го подобрува расположението и когнитивните способности, го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести и дијабетес.

Чајот е извор на флуор, магнезиум и цинк, но неговите главни здравствени придобивки се од катехинот, кофеинот и Л-теанинот, кои имаат силно влијание врз вашето здравје.

Катехините имаат антиоксидантни својства и го спречуваат оштетувањето на клетките. Кофеинот прави да се чувствувате свежо и будно, а Л-теанинот е заслужен за релаксирачките својства на чајот.

Social profiles