Први внатрепартиски избори за претседател на СДСМ – Makedonija News

Први внатрепартиски избори за претседател на СДСМ

Близу 69.000 членови на СДСМ денеска ќе избираат претседател на партијата на први директни, внатрепартиски избори. Единствен кандидат претседател е актулениот премиер и прв човек на партијата Зоран Заев. За неговата кандидатура треба да се изјаснат сите активно регистрирани членови на СДСМ.

Изборите ќе се спроведат во сите 80 општински организации на СДСМ од страна на општински изборни комисии и избирачки одбори, на вкупно 237 избирачки места, кои на денот на гласањето ќе бидат отворени од 08 до 19 часот. Централната изборна комисија го потврди и го затвори Избирачкиот список, на кој се пријавени за гласање  68 999 членови, обезбеден е избирачки материјал, паравани за тајност на гласањето, избирачки кутии, ознаки и протоколи за заштита на здравјето на сите учесници. Сите активно регистрирани членови на СДСМ ќе можат да го остварат своето право на непосредно и тајно гласање за избор на претседател во својата општина на соодветно гласачко место. Ќе се гласа со помош на новите електронски картички и документ за идентификација. Информација за текот на гласањето и резултатот ќе биде соопштен во недела по завршување на процесот на гласањето, информираа од партијата.

Од СДСМ наведуваат дека претстојните избори, претставуваат постулат на демократските вредности, каде првпат во историјата на нашата држава, самите членови на партијата ќе си го бираат својот претседател.

Social profiles