Во Охрид се уништи автентичното архитектонско дело Ресторанот и дискотеката Парк на Павел Балабан – Makedonija News

Во Охрид се уништи автентичното архитектонско дело Ресторанот и дискотеката Парк на Павел Балабан

Со тешка градежна механизација се урива некогашната дискотека и ресторан „Парк“, дел од комплексот кој повеќе не постои на просторот на Горица 1. Се работи за приватен имот, чиј сопсственик ги обезбедил потребните дозволи. Тука, според најавите, ќе се гради хотел на три ката и потпокрив на 50 метри до езерото.

Видеото од уривањето на дискотеката и ресторанот „Парк“, изградени според наградуваниот проект на познатиот охридски архитект Павел Балабан, предизвика лавина реакции на социјалните мрежи, а најгласни беа екологистите, кои сметаат дека е направена непоправлива штета.

Social profiles