Првата слика од црна дупка добива надградба, откривајќи екстремни магнетни полиња – Makedonija News

Првата слика од црна дупка добива надградба, откривајќи екстремни магнетни полиња

Користејќи поларизирана светлина, истражувачите со соработката со телескопот Event Horizon ја откриваат околината близу до познатата црна дупка мамут.

Кога телескопот „Настан на хоризонтот“ ја снимил првата слика на црна дупка во центарот на галаксијата Месиер 87 на околу 53 милиони светлосни години од Земјата, астрономите и научниците биле воодушевени. Предвремениот пробив отклучи нов моќен начин за проучување на бегемот космички beверови и испитување на некои од најинтересните теории за астрофизика.

Супермасивната црна дупка во центарот на Месер 87, наречена М87 *, полека се откажува од своите тајни, бидејќи астрофизичарите исчешлаа огромна количина на податоци генерирани од ЕХТ. Во средата, беа откриени уште неколку тајни, бидејќи членовите на ЕХТ соработка откриваат нови слики од црната дупка во поларизирана светлина.

Во пакет нови трудови, соработката дава детали за нови успешни слики, кои обезбедуваат критични информации за магнетните полиња кои веднаш ја опкружуваат црната дупка и оние подалеку од хаотичниот центар на Месиер 87. Првпат тим може да измери поларизација веднаш до работ на црната дупка.

„Неодамна објавените поларизирани слики се клучни за разбирање како магнетното поле дозволува црната дупка да„ јаде “материја и да лансира моќни авиони“, рече Ендру Чаел, астрофизичар од Центарот за теоретски науки на Универзитетот Принстон и член на соработката со ЕХТ.
Social profiles